VVD Dronten op bezoek in het Europarlement in Brussel

Afgelopen vrijdag zijn een aantal leden van onze afdeling op bezoek geweest in Brussel. Op uitnodiging van Europarlementariër Jan Huitema vertrok om 7.15 vanaf De Rede de bus naar de Belgische hoofdstad.

Jan Huitema, die vanuit onze afdeling afgelopen jaar veel steun heeft gehad bij de Europese verkiezingen, heeft ons uitgenodigd om ons nader kennis te laten maken met het Europees parlement en met name ook zijn werkzaamheden daar. Eenmaal aangekomen kregen we de gelegenheid om onze kennis van het Europarlement wat bij te schaven. In het mooie en interactieve bezoekerscentrum, het Europarlementarium, hebben we kunnen zien hoe indertijd de Unie tot stand is gekomen, wat er voor nodig is geweest. Maar vooral ook, wat het ons gebracht heeft. En hoewel we binnen de VVD met een kritische blik naar de kostenkant van de Unie kijken, moeten we bekennen dat Europa de afgelopen 50 jaar een stuk stabieler en welvarender is geworden. 

Rond lunchtijd zijn we door een paar medewerkers van Jan Huitema meegenomen voor een lunch in een van de commissiezalen. Eerst langs strenge beveiliging (helaas is dit ook de EU van tegenwoordig..) en daarna een kijkje in het imposante gebouw van het Europarlement. Na afloop van de lunch hebben we met Jan Huitema kunnen praten over zijn werk, de ontwikkelingen in de landbouw en zijn visie daarop. Interessante thema’s zijn aan bod gekomen. Zoals hoe we onze vooruitlopende positie in de landbouw beter kunnen uit nutten. De wereldwijde bevolkingsgroei en daarmee de toenemende vraag naar voedsel. Meer monden voeden met kwalitatief hoogwaardig voedsel en tegelijkertijd de milieu-impact en het dierwelzijn verhogen. Dat is kenmerkend voor de Nederlandse landbouw en dit is wat Jan Huitema voor het Europese voetlicht wil brengen. Innovatie in de landbouw is dan ook een van Huitema’s  speerpunten en gelukkig neemt Nederland hierin een leidende rol in de wereld. Huitema benadrukte ook dat het van belang is dat er ruimte blijft voor nieuwe ontwikkelingen. Betere regelgeving vanuit Brussel is daarbij cruciaal. 

Naast de leuke en informatieve dag die we hebben gehad in Brussel, is het goed om te horen wat de kwaliteit van de Nederlandse landbouw is in vergelijking met de rest van Europa. Ik ben enthousiast. De eerstvolgende keer plan ik mijn hardlooprondje langs de Dronter buitenwegen!

Tot slot dank aan Jan Huitema en zijn team voor de uitnodiging en Drontens bestuur voor de organisatie.