Hondenbelasting exit

In ons verkiezingsprogramma staat dat daar waar de begroting dit financieel toelaat, de VVD pleit voor verlaging van belastingen dan wel afschaffing van belastingen. In de campagne hebben we als meest voor de hand liggende eerste voorbeeld daarvan de hondenbelasting genoemd.

Vervolgens is er bij het smeden van het coalitieakkoord overeenstemming bereikt met Leefbaar Dronten en ChristenUnie over dit voornemen. Op 5 juli hebben we samen met hen en D66 een motie ingediend om bij het opstellen van de begroting 2019 de afschaffing van de hondenbelasting met ingang van het belastingjaar 2019 te laten voorbereiden. Naast deze partijen stemde ook de SP, die in de verkiezingscampagne al voor afschaffing had gepleit, voor de motie.

Onze overwegingen zijn in het kort dat hondenbelasting niet meer van deze tijd is, het vreemd is dat er wel een hondenbelasting is maar geen katten- of paardenbelasting, bezitters van honden in het buitengebied die doorgaans gewoon op het eigen erf lopen ook hondenbelasting betalen, de opbrengst van de hondenbelasting naar de algemene middelen gaat en niet specifiek ingezet wordt voor hondenbeleid, al 147 gemeenten Dronten zijn voorgegaan in het afschaffen van de hondenbelasting. Ook wegen we mee dat veel hondenbezitters van mening zijn dat wanneer ze hondenbelasting betalen, de gemeente ook moet zorgen voor het opruimen van de poep en afschaffing van de hondenbelasting deze gedachte wegneemt.

Nu het financiƫle beeld van de gemeente Dronten deze afschaffing toelaat, bestaat deze belasting vanaf volgend jaar niet meer!